• CJIB foto 1 kantoortuin

    CJIB foto 1 kantoortuin

  • CJIB foto 2 buitengevel

    CJIB foto 2 buitengevel

  • CJIB foto 3 kantoortuin

    CJIB foto 3 kantoortuin

  • CJIB foto 4  kantoortuin

    CJIB foto 4 kantoortuin

  • CJIB foto  5 binnengevel

    CJIB foto 5 binnengevel

  • CJIB foto 6 buitengevel

    CJIB foto 6 buitengevel

  • CJIB foto 7 entree

    CJIB foto 7 entree

  • CJIB foto 8  glazen tussengevel

    CJIB foto 8 glazen tussengevel

  • CJIB foto 9 japans kunstwerk

    CJIB foto 9 japans kunstwerk

  • CJIB foto 10 gebouw in avondlicht

    CJIB foto 10 gebouw in avondlicht

De nieuwbouw van Wester State voor het voor het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) is een wonderlijk transparant en tijdloos gebouw waarin de potentie van daglicht in architectuur op overtuigende wijze is benut.
In het huidige Nederland hebben kantoorgebouwen enkel nog economisch perspectief als ze ontworpen worden als gewilde objecten en appelleren aan een duidelijke behoefte. De finesse in materialiseren en brede gebruiksmogelijkheden van dit kantoorontwerp zijn doeltreffend. De bijzondere hoeveelheid daglichttoetreding in Wester State zorgt niet alleen voor een plezierige beleving van het werkklimaat maar ook voor een aanzienlijke afname van energiegebruik voor kunstlicht. In alle opzichten is de beleving van daglicht en uitzicht bepalend voor de architectuur; de toepassing van een tweede glazen huid façade, een ruim atrium, verspreide losse kernen en extra vrije hoogte zorgen voor een integraal concept.

De Architecten van Claus en Kaan (Dick van Wageningen) maakte Wester State tot een zeer geslaagde ontwerp.
Naast daglicht kenmerk Wester State zich mede. door zijn excentrische vloeroplegging, kruisvormige kolommenstructuur en een glazen lamellenvliesgevel. Voor het interieur is Team4 verantwoordelijk. Voor een gedeelte van de wand aankleding kozen zij voor een schapenvacht design van Claudy Jongstra.

Er is in dit ontwerp zeer specifiek ingespeeld op de behoefte aan daglicht, lucht en ruimte. Naar wens van het CJIB is een open vloerveld ontworpen die ‘het nieuwe werken’ faciliteert. Door de mede door ABT bv ontworpen volledig in het ontwerp geïntegreerde dragende gevels en verspreide kernen is een zeer vrije wijze van ruimte indeling gerealiseerd. De vrije hoogte is opgerekt naar 3 meter, hierdoor nemen de flexibiliteit en lichttoetreding navenant toe.

In het hart van het gebouw zorgt een sereen atrium voor nog meer ruimtelijkheid en lichtinval. De grote diepte van het gebouw maakte het noodzakelijk ook lichttoetreding van binnenuit te regelen. Het atrium is excentrisch geplaatst waardoor de vloeren rondom verschillende diepten hebben. Op de begane grond werkt het atrium als een plaza, een grote representatieve hal overspoeld met natuurlijk licht. Indien gewenst kan in het daklicht eenvoudig een gaas worden uitgeklapt voor directe lichtwering.

Daglichtambitie
Om overlast van zonbelasting en geluidoverlast van de drukke naastgelegen weg tegen te gaan en toch maximale transparantie te garanderen is om het gebouw een tweede huid façade aangebracht. Zo helder en inzichtelijk als het interieur is, zo tactiel en mystiek is de gevel. Naar buiten toe werkt het gebouw als een twinkelend baken door de uit gebogen glazen lamellen opgebouwde gevel. Het blokvormige gebouw met afgeronde hoeken trekt de aandacht als een sibillijns kunstwerk. In de glazen binnen gevel zitten saillante kleine vrij hangende ventilatieramen die door de werknemers zelf geopend kunnen worden. Hiermee wordt aan de psychologische wens voldaan om te kunnen ventileren met buitenlucht.

Een gezamenlijk zeer zorgvuldig en vindingrijk studietraject heeft geleid tot het toepassen van de karakteristieke verticale gebogen lamellen. Hun ritme en vertekening van reflecties verrijken het gebouw en tezamen met de gouden kleur van het metaalwerk gaat de diepte in de gevel meer tekenen. De glazen lamellen zijn speciaal voor dit project door Tetterode glas ontwikkeld. Naast de esthetische kwaliteiten bezitten de lamellen door hun vorm meer stevigheid en verstoren weerkaatsingen van geluid. Het uitzicht van binnenuit is optimaal door de zuiverheid van de gebruikte grondstoffen voor het glas. Door het gebruik van goudkleurige buitenjaloezieën kunnen werknemers niet alleen zelf directe lichtinval regelen, het maakt de tweede huid extra dynamisch. De gevel oogt als een om het volume gedrapeerde voile. Wester State is in oktober 2012 opgeleverd.

In mijn vorige werkzame leven bij ABT heb ik gewerkt aan dit project en was verantwoordelijk voor het complete projectmanagement en de directievoering. Dit vanaf de initiatieffase tot en met de oplevering in 2013. Tevens heb ik namens ABT de complete Europese aanbesteding van werken voor dit project geadviseerd.

Projectgegevens

Project: nieuwbouw Wester State, Leeuwarden
Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst, Den Haag
Gebruiker: CJIB, Leeuwarden
Architect: Claus en Kaan, Amsterdam
Kunstwerk: Japanse kunstenaar Taniguchi
Adviseurs: ABT bv, Team 4, Peutz, Royal haskoning
Aannemers: bouwkundig BC Friso en Koopmans en voor de totale installaties BAM Techniek
Start ontwerp: 2008
Oplevering: 2012
oppervlak: ca 12.000 m2BVO
Bouwkosten: ca. € 23 miljoen
Contractvorm: UAV